Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon
Ondersteuning bij leven met en na kanker | Patiëntenorganisatie Hematon

Bijwerkingen bij een allogene stamcel­transplantatie

Bijwerkingen tijdens de dip

Tijdens de dip kun je last hebben van verschillende bijwerkingen.

Vatbaarheid voor infecties

Omdat er geen witte bloedcellen zijn om je te beschermen kun je makkelijk infecties oplopen. Vaak zijn dit infecties door bacteriën of virussen die je normaal bij je draagt, maar die bij verminderde afweer voor problemen kunnen zorgen. Je krijgt daarom van tevoren antibiotica om met name de bacteriën die zich in het maagdarmstelsel bevinden te vernietigen. Helaas kan hiermee niet alles worden voorkomen. Koorts is een goede indicator voor een infectie. Neem contact op met je behandelaars als je meer dan 38,5 graden verhoging hebt.

Pijn in de mond en diarree

In het slijmvlies van de mond en van het maagdarmstelsel bevinden zich snel delende cellen die ernstige schade kunnen ondervinden door de chemotherapie. Het mondslijmvlies kan pijnlijk worden en eten en slikken gaat moeilijk. Als het darmslijmvlies aangedaan is, ontwikkel je diarree. Eet geen rauwe groentes en fruit, eet geen groentes of fruit waar vlekjes op zitten. Poets je tanden tweemaal daags met een zachte tandenborstel en spoel na met een zoutoplossing (theelepel keukenzout oplossen in een glas water). Eet geen rauwe vis (sushi) of producten waar rauw ei in verwerkt zit (mayo).

Verminderde conditie

Door de beschreven klachten en verminderde activiteit en eetlust gaat je conditie achteruit. Probeer elke dag een klein ommetje te maken en de buitenlucht diep in te snuiven. Beweeg, maar neem ook voldoende rust.

Lees hier meer over bijwerkingen na chemotherapie en wat je zelf kunt doen.

Word lid en profiteer van vele voordelen!

   
Elk kwartaal het Hematon Magazine in de bus
Contact met lotgenoten
Slechts € 25 per jaar

Ontmoeten

kom naar één van onze bijeenkomsten