Wat is allogene stamceltransplantatie
Allogene stamceltransplantatie
Het belangrijkste doel van een allogene stamceltransplantatie is om het eigen zieke afweersysteem te vervangen door het gezonde afweersysteem van een donor. Dit gebeurt bij mensen die lijden aan een kwaadaardige of niet-kwaadaardige bloedziekte of aan een ziekte van het afweersysteem. De behandeling is altijd gericht op genezing van de onderliggende ziekte.
Door een voorbehandeling met chemotherapie (conditionering) worden je eigen afweercellen en de kankercellen gedood en komt er in het beenmerg ruimte voor de donorstamcellen. Deze donorcellen groeien uit tot drie groepen volwassen cellen: rode bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het zuurstoftransport door het lichaam, bloedplaatjes, verantwoordelijk voor de bloedstolling en witte bloedcellen, belangrijk onderdeel van het afweersysteem.
Bij kwaadaardige ziekten wordt niet alleen het afweersysteem vervangen door dat van een donor, maar ruimt het nieuwe afweersysteem ook kankercellen op, die na de chemo achtergebleven zijn.
Bloed- en lymfeklierkankers die behandeld kunnen worden met een donor-stamceltransplantatie zijn:
- Acute leukemie
- Agressieve vormen van chronische leukemie
- Non-hodgkinlymfoom
- Hodgkin lymfoom
- MDS, myelodysplastisch syndroom
- MPN, myeloproliferatieve ziekten
Niet-kwaadaardig:
- Aplastische anemie
- Sikkelcelziekte
- Thalassemie
- Auto-immuunziektes
- Stofwisselingsziektes
- Aangeboren aandoeningen van het afweersysteem
Allogene stamceltransplantaties kunnen ingedeeld worden naar afkomst van de donorcellen of naar de intensiteit van de voorbehandeling.